Принципи раціонального харчування при порушенні роботи органів травлення

За ступенем поширеності хвороби печінки і захворювання шлунково-кишкового тракту займають одне з перших місць. Їх називають другою епідемією сучасності після серцево-судинних патологій. Печінкові та шлунково-кишкові захворювання виникають на тлі переїдання, нераціональне харчування, зловживання алкоголем, цукрового діабету. Враховуючи багатогранність основних функцій печінки (знешкодження токсинів, що поступають з їжею, участь у жировому обміні, синтезі вітамінів і т. д.), важко переоцінити важливість правильного харчування для попередження і лікування захворювань печінки. Так само, як і хвороб шлунково-кишкового тракту.
Основними вимогами до їжі є легко засвоюваність, поживність і хороші смакові якості, так як при печінкових та шлунково-кишкових хворобах апетит, як правило, значно знижений.
У раціоні повинні бути продукти з високим вмістом рослинної клітковини, білка, мінералів і вітамінів.
Суворе обмеження стосується жирів, зокрема тваринного походження.
Також слід відмовитися від продуктів, які стимулюють виділення шлункового соку.
Продукти, які не рекомендовані при порушенні шлунково-кишкового тракту
Слід виключити продукти з сильними стимуляторами секреції підшлункової залози і шлунка, які містять органічні кислоти, екстрактивні речовини, ефірні олії, холестерин, щавлеву кислоту, а також пурини.
До них відносять:
- тугоплавкі жири (сало, комбіжир, смалець, маргарин);
- супи на концентрованих рибних, м'ясних і грибних бульйонах, жирні і кислі щі;
- жирні сорти свинини, м'ясо курки, гуски, качки та індички;
- ковбаси, окорок, свинячі сосиски, сардельки, м'ясні консерви;
- сом, осетрові, рибні консерви;
- жирні підливи, вершки, гострі сири, йогурти;
- сирі і зварені круто яйця, яєчні;
- квашені і солоні овочі, маринади;
- бобові (горох, сочевиця, квасоля);
- зелень і овочі, багаті ефірними маслами (щавель, часник, редис, редька, кріп, цибуля, петрушка);
- нестиглі і кислі фрукти, ягоди, мигдаль, горіхи, цитрусові, банани, ківі;
- цукерки, шоколад, торти, морозиво, тістечка;
- гострі приправи (гірчиця, перець, оцет, майонез, хрін), гриби, копченості;
- алкогольні напої.
Продукти, рекомендовані при порушенні шлунково-кишкового тракту
- легкоэмульгирующие масла і олії (вершкове масло і олія: соняшникова, оливкова, кукурудзяна);
- вегетарианские супы с овощами, лапшой, крупами, молочные и фруктовые супы;
- нежирные сорта мяса (телятина, говядина, кролик, курица и цыплята без ножек) в виде паровых фрикаделек, котлет, суфле, кнелей;
- диетические колбасные изделия;
- отварная нежирная рыба (треска, щука, судак, навага, сазан), заливная рыба или рыба, приготовленная на пару;
- домашний обезжиренный свежий творог, простокваша, кефир, ацидофилин, нежирная сметана, неострые сорта сыров;
- яйца (не более одного в день или как составная отдельных приготовленных блюд);
- овсяная, гречневая, рисовая, манная каша;
- вермишель, лапша, макароны;
- свіжі овочі в сирому вигляді (капуста, морква, помідори, огірки), у відварному вигляді або приготовані на пару (потерта буряк, картопляне пюре, зелений горошок, кабачки, цвітна капуста);
- стиглі солодкі фрукти і фруктові блюда (муси, киселі, желе, підливи);
- сухофрукти (чорнослив, курага, родзинки, без кісточок);
- мед, пастила, варення, мармелад, нездобне печиво;
- вінегрет, овочеві салати;
- кава з молоком, неміцний чай, фруктові, овочеві та ягідні соки (полуничний, яблучний, малиновий, морквяний, вишневий, томатний), відвар пшеничних висівок і шипшини.
- Принципы рационального питания при мочекаменной болезниПринципы рационального питания при мочекаменной болезниПовна версія статті