Продавець 5 елементів розвиває свій бізнес на Prom.ua 5 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
728 відгуків
promo_banner

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 10:00 найближчого робочого дня (завтра, 08.02).

+380 (99) 514-82-31
+380 (96) 035-64-21
5 elementov
Кошик

Принципи раціонального харчування при порушенні роботи органів травлення

Принципи раціонального харчування при порушенні роботи органів травлення

За ступенем поширеності хвороби печінки і захворювання шлунково-кишкового тракту займають одне з перших місць. Їх називають другою епідемією сучасності після серцево-судинних патологій. Печінкові та шлунково-кишкові захворювання виникають на тлі переїдання, нераціональне харчування, зловживання алкоголем, цукрового діабету. Враховуючи багатогранність основних функцій печінки (знешкодження токсинів, що поступають з їжею, участь у жировому обміні, синтезі вітамінів і т. д.), важко переоцінити важливість правильного харчування для попередження і лікування захворювань печінки. Так само, як і хвороб шлунково-кишкового тракту.

Основними вимогами до їжі є легко засвоюваність, поживність і хороші смакові якості, так як при печінкових та шлунково-кишкових хворобах апетит, як правило, значно знижений.

У раціоні повинні бути продукти з високим вмістом рослинної клітковини, білка, мінералів і вітамінів.

Суворе обмеження стосується жирів, зокрема тваринного походження.

Також слід відмовитися від продуктів, які стимулюють виділення шлункового соку.

Продукти, які не рекомендовані при порушенні шлунково-кишкового тракту

Слід виключити продукти з сильними стимуляторами секреції підшлункової залози і шлунка, які містять органічні кислоти, екстрактивні речовини, ефірні олії, холестерин, щавлеву кислоту, а також пурини.

До них відносять:

  • тугоплавкі жири (сало, комбіжир, смалець, маргарин);
  • супи на концентрованих рибних, м'ясних і грибних бульйонах, жирні і кислі щі;
  • жирні сорти свинини, м'ясо курки, гуски, качки та індички;
  • ковбаси, окорок, свинячі сосиски, сардельки, м'ясні консерви;
  • сом, осетрові, рибні консерви;
  • жирні підливи, вершки, гострі сири, йогурти;
  • сирі і зварені круто яйця, яєчні;
  • квашені і солоні овочі, маринади;
  • бобові (горох, сочевиця, квасоля);
  • зелень і овочі, багаті ефірними маслами (щавель, часник, редис, редька, кріп, цибуля, петрушка);
  • нестиглі і кислі фрукти, ягоди, мигдаль, горіхи, цитрусові, банани, ківі;
  • цукерки, шоколад, торти, морозиво, тістечка;
  • гострі приправи (гірчиця, перець, оцет, майонез, хрін), гриби, копченості;
  • алкогольні напої.

Продукти, рекомендовані при порушенні шлунково-кишкового тракту

  • легкоэмульгирующие масла і олії (вершкове масло і олія: соняшникова, оливкова, кукурудзяна);
  • вегетарианские супы с овощами, лапшой, крупами, молочные и фруктовые супы;
  • нежирные сорта мяса (телятина, говядина, кролик, курица и цыплята без ножек) в виде паровых фрикаделек, котлет, суфле, кнелей;
  • диетические колбасные изделия;
  • отварная нежирная рыба (треска, щука, судак, навага, сазан), заливная рыба или рыба, приготовленная на пару;
  • домашний обезжиренный свежий творог, простокваша, кефир, ацидофилин, нежирная сметана, неострые сорта сыров;
  • яйца (не более одного в день или как составная отдельных приготовленных блюд);
  • овсяная, гречневая, рисовая, манная каша;
  • вермишель, лапша, макароны;
  • свіжі овочі в сирому вигляді (капуста, морква, помідори, огірки), у відварному вигляді або приготовані на пару (потерта буряк, картопляне пюре, зелений горошок, кабачки, цвітна капуста);
  • стиглі солодкі фрукти і фруктові блюда (муси, киселі, желе, підливи);
  • сухофрукти (чорнослив, курага, родзинки, без кісточок);
  • мед, пастила, варення, мармелад, нездобне печиво;
  • вінегрет, овочеві салати;
  • кава з молоком, неміцний чай, фруктові, овочеві та ягідні соки (полуничний, яблучний, малиновий, морквяний, вишневий, томатний), відвар пшеничних висівок і шипшини.
Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner