Ожиріння з точки зору Аюрведи.

Індійська нетрадиційна медицина Аюрведа визнана Всесвітньою організацією охорони здоров'я як ефективну систему альтернативної або народної медицини.
Згідно Аюрведе, агні є космічним вогнем. Тіло має енергію і здатність перетворювати складні поживні речовини в складові елементи, а потім формувати тканини організму (дхату). Перший і найголовніший рівень агні – це травний вогонь джатхарагни. Він переварює різні види їжі в шлунку і тонкій кишці. Переварена і поглинена есенція поживних речовин називається ахар раса. Вона циркулює, забезпечуючи тканини субстратами. Для кожної з семи тканин існує спеціальна енергія або травна сила дхатвагни, яка асимілює переварені субстрати.
При збалансованих субстратах і енергіях всі метаболічні дії в каналах відбуваються правильно.
За Аюрведою, закупорені жирові канали призводять до клінічних симптомів розладів сечовивідних шляхів (прамеха), таких як потовиділення, поганий запах і млявість тіла, бажання спати чи сидіти, потовщення нальоту на зубах, накопичення бруду в очах, носі, вухах, у роті і т. п., солодкий присмак у роті, печіння на долонях і п'ятах, сухість у роті та на небі.
Аюрведа пояснює ненаситний апетит осіб, які страждають ожирінням, поліпшенням настрою вата і травним вогнем, які разом швидко поглинають їжу, яка надходить.
Це призводить до збільшення частоти прийому та об'єму прийнятої їжі. Як наслідок, це прискорює накопичення жиру, зокрема, в черевному відділі, грудях та сідницях.
Згідно Аюрведе, основна причина всіх хвороб – накопичення токсинів в організмі (мала) в результаті шкідливого режиму харчування і способу життя.
Будь-яка незбалансованість в настрої капха – енергії, яка залежить від жиру, а також міститься в продуктах життєдіяльності жирової тканини (клед), призводить до порушення жирової тканини – ожиріння. У жирових каналах є два джерела: нирки, надниркові і жир навколо них (вруккас), внутрішній і сальниковий жир (вапаваха).
Ці канали приваблюють поживні частки, в тому числі і ліпіди, з попередньою плоті (манса дхатвагни) і перехідних ліпідів (астхаи), а потім вони перетворюються у форму, яка зберігається, – ліпіду стхая.
Рушійні сили жирової тканини є життєво важливими зв'язками для метаболізму тканин. Низька енергія жирової тканини, незважаючи на нормальне споживання їжі може привести до стабільного накопичення жиру і ожиріння. Надмірне вживання жиру і масла, недостатня кількість вправ і зловживання алкоголем і сном в денний час доби можуть порушити жирові канали.
- Принципы рационального питания при мочекаменной болезниПринципы рационального питания при мочекаменной болезниПовна версія статті