Принципи раціонального харчування при алергічної реакції і астмі
Продукти, які не рекомендовані при алергічних реакціях та астмі
Продукти з високим рівнем алергенів:
- морепродукти, більшість сортів риб, червона і чорна ікра;
- свіже коров'яче молоко, сири, суцільномолочні продукти;
- яйця;
- напівкопчені і сирокопчені м'ясо, ковбаса, сардельки, сосиски;
- продукти промислового консервування, мариновані продукти;
- солоні, гострі і пряні страви, соуси, приправи і спеції;
- окремі види овочів (гарбуз, червоний перець, помідори, морква, квашена капуста, баклажани, щавель, селера);
- більшість фруктів і ягід (полуниця, червоні яблука, суниця, малина, ожина, обліпиха, чорниця, хурма, виноград, вишня, гранати, дині, сливи, ананаси), соки, киселі, компоти з них;
- всі види цитрусових;
- солодка або фруктова газована вода, жувальні гумки, ароматизовані натуральні йогурти;
- деякі види сухофруктів (курага, фініки, інжир);
- мед, горіхи і всі види грибів;
- алкогольні напої, какао, кава, шоколад, карамель, мармелад;
- продукти з харчовими добавками (емульгатори, консерванти, ароматизатори, барвники).
Продукти, рекомендовані при алергічних реакціях та астмі
Продукти з низьким рівнем алергенів:
- кисломолочні продукти (ряжанка, кефір, натуральний йогурт, сир);
- відварне або тушковане нежирне свиняче і яловиче м'ясо, курка, риба (морський окунь, тріска), субпродукти (нирки, печінка, язик);
- гречані, рисові, кукурудзяні хлібці;
- зелень і овочі (капуста, брокколі, бруква, огірки, шпинат, кріп, петрушка, зелений салат, кабачки, ріпа);
- вівсяна, рисова, перлова, манна каша;
- пісні оливкову і соняшникову олії, вершкове масло;
- деякі види фруктів і ягід (зелені яблука, агрус, груші, біла черешня, біла смородина) і сухофрукти (сушені груші і яблука, чорнослив), компоти та узвари з них, відвар шипшини, чай та мінеральна вода без газу.
Продукти із середнім рівнем алергенів:
- злакові культури (пшениця, жито);
- гречка, кукурудза;
- жирна свинина, баранина, конина, м'ясо кролика, індички;
- фрукти і ягоди (персики, абрикоси, червона і чорна смородина, журавлина, банани, брусниця, кавуни);
- деякі види овочів (зелений перець, горох, картопля, бобові).
Інші статті
- Принципы рационального питания при мочекаменной болезниПринципы рационального питания при мочекаменной болезниПовна версія статті