Цукровий діабет з точки зору Аюрведи.
Індійська нетрадиційна медицина Аюрведа визнана Всесвітньою організацією охорони здоров'я як ефективну систему альтернативної або народної медицини.
Цукровий діабет був описаний в Аюрведі як «мадхумеха», що буквально означає «надлишкова сеча з солодкуватим присмаком меду», тобто хвороба через порушений метаболізм, що призводить до порушення процесу трансформації тканин організму. Сеча виводиться в надмірній кількості і, як правило, каламутна.
Цукровий діабет – дуже поширена проблема зі здоров'ям, практично 3% людей у світі страждають діабетом.
Відомо також, що цукровий діабет збільшує ризик серцевих і цереброваскулярних хвороб у два-сім разів.
Аюрведичний підхід до лікування цукрового діабету включає в себе дотримання дієти як способу життя, фізичні вправи і різні гіпоглікемічні трави і фітопрепарати.
Процедури очищення унікальні для аюрведічеського підходу в лікуванні цукрового діабету.
Ожиріння є ще одним основним етіологічним фактором, оскільки 80% пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу, страждають ожирінням.
Згідно класичним аюрведичний текстів, цукровий діабет і всі порушення сечовивідних шляхів починаються з порушення кількості слизу (капха), яка поширюється по всьому тілу і змішується з жиром (меду). Змішана з жиром слиз (капха) проходить в сечовий тракт, де взаємодіє з звичайним висновком сечі. Інші рідини (мала) організму також можуть брати участь у такому порушенні прохідності. Вважається, що це порушення прохідності є причиною частого сечовипускання, спостерігається при цукровому діабеті.
Цукровий діабет в першу чергу є порушенням роботи інсуліну – гормону, який виробляється бета-клітинами підшлункової залози. Інсулін необхідний для клітинного поглинання глюкози, утворення глікогену в печінці і скелетних м'язах, перетворення глюкози в тригліцериди, а також нуклеїнову кислоту і білковий синтез.
Рівень глюкози в крові зберігається за рахунок наступних трьох факторів:
- (1) вироблення глюкози печінкою,
- (2) засвоєння і використання глюкози периферійними органами,
- (3) вироблення і виділення інсуліну підшлунковою залозою.
Рівень інсуліну в крові регулюється глюкозою, яка стимулює синтез інсуліну і кальцій-залежну секрецію інсуліну іншими агентами (наприклад, амінокислотами і гормонами шлунково-кишкового тракту). Ключовою характеристикою цукрового діабету є порушена толерантність до глюкози.
Основні ознаки і симптоми цукрового діабету, описані в класичних аюрведичні текстах, включають медова солодкість сечі, спрагу, ненажерливість, втома, повноту, притуплення смакових відчуттів, запор, відчуття печіння на шкірі, безсоння, окоченелость тіла. Нариви, рани і гнійники, як правило, складно вилікувати у діабетика, і про це сказано в Аюрведі.
Етіологія цукрового діабету в Аюрведі мультифакториальная. Цукровий діабет буває спадковим, крім того, пацієнти з надмірною вагою з таким діагнозом ведуть малорухливий спосіб життя і дотримуються нездорової дієти (наприклад, сидячий спосіб життя, надмірна сон, переїдання солодкої і жирної їжі, недолік фізичних вправ).
Всі ці аспекти зрозумілі, оскільки можуть призвести до цукрового діабету 2-го типу. Аюрведа розподіляє цукровий діабет на дві категорії:
- генетичний (сахаджа – букв.: спонтанний, природний) з'являється в ранньому віці з самого народження і має схожість з юнацьким діабет або цукровим діабетом молодих;
- придбаний (апатхаяджа) внаслідок нездорового способу життя, який з'являється в літньому віці у осіб, які страждають ожирінням, аналогічний цукрового діабету 2-го типу.
Цукровий діабет 1-го типу пов'язано з відсутністю у пацієнта здатність секретувати інсулін.
Цукровий діабет 2-го типу має певну здатність секретувати інсулін.
- Принципы рационального питания при мочекаменной болезниПринципы рационального питания при мочекаменной болезниПовна версія статті