Принципи раціонального харчування при цукровому діабеті
Раціональне харчування – неодмінна умова для успішного лікування цукрового діабету незалежно від цукрознижувальної терапії. Досягнення хорошої компенсації обмінних процесів неможливо без грамотного планування харчування; при цьому харчовий раціон пацієнта з цукровим діабетом повинен бути повноцінним і збалансованим, а режим харчування – раціональним.
Їсти потрібно невеликими порціями, але часто.
Оптимальний варіант: сніданок, обід, вечеря і два-три «перекусу» фруктами і молоком між ними.
Основними цілями раціонального харчування при діабеті є:
- нормалізація ваги;
- досягнення оптимальних значень постпрандіальної глікемії;
- поліпшення показників ліпідного обміну;
- зниження ризику пізніх ускладнень, у тому числі зменшення ризику серцево-судинних захворювань;
- забезпечення організму необхідними живильними елементами і енергією.
Продукти, які не рекомендовані при цукровому діабеті
Не можна вживати «швидкі» вуглеводи: цукровий пісок, солодощі (мед, варення, шоколад, цукерки, морозиво, квас тощо), вироби з білого борошна (булки, пироги, тістечка, печиво, манну крупу, макаронні вироби тощо), з фруктів – виноград (родзинки) та банани.
Ці продукти містять глюкозу, яка різко підвищує рівень цукру в крові і може призвести до розвитку діабетичної коми.
Обмежено можна вживати «важкі» продукти, що містять вуглеводи у зв'язаному стані (у вигляді крохмалю і клітковини). Вони піднімають цукор у крові поступово, але все ж піднімають.
Продукти, рекомендовані при цукровому діабеті
- чорний хліб (не більше 300 г на день);
- суп з невеликою кількістю овочів на слабкому рибному, м'ясному бульйоні або овочевому відварі (не більше двох разів на тиждень);
- відварне або заливне м'ясо (телятина, яловичина, нежирна свинина, птиця, кролик);
- відварна або заливна нежирна риба (тріска, судак, щука, сазан, навага) – не більш як 150 г в день;
- овочі, які містять вуглеводи, які всмоктуються в кишечнику повільніше, ніж цукор (томати, свіжі огірки, кольорова і білокачанна капуста, кабачки, салат, баклажани, гарбуз, бруква, редиска, морква, листова зелень), у відварному, запеченому або сирому вигляді ;
- крупи, бобові і макаронні вироби (у невеликій кількості, при зменшенні в раціоні кількості хліба);
- яйця і страви з них (2 яйця в день);
- кисло-солодкі і кислі сорти ягід і фруктів (сорт яблук Антонівка, апельсини, лимони, журавлина, червона смородина) в сирому вигляді, в компотах і киселі, не більше 200 г в день;
- діабетичні солодкі вироби, спеціально приготовлені (тільки з дозволу лікаря);
- молочні страви і продукти: простокваша, кефір (не більше ніж дві склянки на день), сирники, пудинги, сир (не більше 200 г в день), сметана, сир, вершки (у невеликих кількостях);
- негострі прянощі та соуси з оцтом на овочевому відварі (наприклад, томатний, молочний соус, соус з коренем);
- неміцна кава, ягідно-фруктові соки, томатний сік, чай з молоком;
- вершкове масло і рослинна олія (до 40 р. в день).
- Принципы рационального питания при мочекаменной болезниПринципы рационального питания при мочекаменной болезниПовна версія статті