Продавець 5 елементів розвиває свій бізнес на Prom.ua 4 роки.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
620 відгуків
promo_banner
+380 (99) 514-82-31
+380 (96) 035-64-21
5 elementov
Кошик

Принципи раціонального харчування при цукровому діабеті

Принципи раціонального харчування при цукровому діабеті

Раціональне харчування – неодмінна умова для успішного лікування цукрового діабету незалежно від цукрознижувальної терапії. Досягнення хорошої компенсації обмінних процесів неможливо без грамотного планування харчування; при цьому харчовий раціон пацієнта з цукровим діабетом повинен бути повноцінним і збалансованим, а режим харчування – раціональним.

Їсти потрібно невеликими порціями, але часто.

Оптимальний варіант: сніданок, обід, вечеря і два-три «перекусу» фруктами і молоком між ними.

Основними цілями раціонального харчування при діабеті є:

  • нормалізація ваги;
  • досягнення оптимальних значень постпрандіальної глікемії;
  • поліпшення показників ліпідного обміну;
  • зниження ризику пізніх ускладнень, у тому числі зменшення ризику серцево-судинних захворювань;
  • забезпечення організму необхідними живильними елементами і енергією.

Продукти, які не рекомендовані при цукровому діабеті

Не можна вживати «швидкі» вуглеводи: цукровий пісок, солодощі (мед, варення, шоколад, цукерки, морозиво, квас тощо), вироби з білого борошна (булки, пироги, тістечка, печиво, манну крупу, макаронні вироби тощо), з фруктів – виноград (родзинки) та банани.

Ці продукти містять глюкозу, яка різко підвищує рівень цукру в крові і може призвести до розвитку діабетичної коми.

Обмежено можна вживати «важкі» продукти, що містять вуглеводи у зв'язаному стані (у вигляді крохмалю і клітковини). Вони піднімають цукор у крові поступово, але все ж піднімають.

Продукти, рекомендовані при цукровому діабеті

  • чорний хліб (не більше 300 г на день);
  • суп з невеликою кількістю овочів на слабкому рибному, м'ясному бульйоні або овочевому відварі (не більше двох разів на тиждень);
  • відварне або заливне м'ясо (телятина, яловичина, нежирна свинина, птиця, кролик);
  • відварна або заливна нежирна риба (тріска, судак, щука, сазан, навага) – не більш як 150 г в день;
  • овочі, які містять вуглеводи, які всмоктуються в кишечнику повільніше, ніж цукор (томати, свіжі огірки, кольорова і білокачанна капуста, кабачки, салат, баклажани, гарбуз, бруква, редиска, морква, листова зелень), у відварному, запеченому або сирому вигляді ;
  • крупи, бобові і макаронні вироби (у невеликій кількості, при зменшенні в раціоні кількості хліба);
  • яйця і страви з них (2 яйця в день);
  • кисло-солодкі і кислі сорти ягід і фруктів (сорт яблук Антонівка, апельсини, лимони, журавлина, червона смородина) в сирому вигляді, в компотах і киселі, не більше 200 г в день;
  • діабетичні солодкі вироби, спеціально приготовлені (тільки з дозволу лікаря);
  • молочні страви і продукти: простокваша, кефір (не більше ніж дві склянки на день), сирники, пудинги, сир (не більше 200 г в день), сметана, сир, вершки (у невеликих кількостях);
  • негострі прянощі та соуси з оцтом на овочевому відварі (наприклад, томатний, молочний соус, соус з коренем);
  • неміцна кава, ягідно-фруктові соки, томатний сік, чай з молоком;
  • вершкове масло і рослинна олія (до 40 р. в день).
Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner