Принципи раціонального харчування при захворюваннях серцево-судинної системи

Продукти, які не рекомендовані при захворюваннях серцево-судинної системи
При підвищеному тиску необхідно обмежити споживання солоної, жирної, гострої та солодкої їжі.
Гіпертонікам суворо заборонено вживати копченості, соління, маринади, чіпси, сири солоних сортів, консервацію.
Також слід виключити з раціону хворого страви, багаті на холестерин (мозок, внутрішні органи тварин, ікру).
Сметану, сири, ковбаси, сало, котлети, вершкове масло і маргарин необхідно замінити свіжими овочами та фруктами. Перехід повинен відбуватися поступово, без різких перепадів.
Протипоказані продукти, що містять кофеїн: міцний чай, каву, алкоголь, газовані напої, гострі пряності.
Не можна поєднувати молочні продукти з продуктами, багатими магнієм і калієм. При такому поєднанні засвоєння цих мікроелементів зводиться до мінімуму.
Категорично заборонено палити, вести малорухливий спосіб життя, надмірно працювати і спати менше, ніж 7 годин на добу.
Потрібно обмежити вживання солодкого, борошняного і жирної їжі.
Важливо скоротити споживання солі. Для підвищення смакових характеристик страв сіль можна замінити натуральними травами і спеціями. Крім того, слід віддавати перевагу солі з зниженим рівнем натрію (за смаком така сіль нічим не відрізняється від звичайної).
Продукти, багаті холестерином, краще замінювати додатковою кількістю рослинної олії, фруктами, овочами, м'ясом і рибою нежирних сортів.
Молочні продукти краще вживати низькокалорійні або знежирені.
Обов'язково треба додати в раціон хворого більше продуктів, багатих магнієм і калієм. Ці мікроелементи підвищують стійкість м'язів серця до дії шкідливих факторів, зміцнюють нервову систему, посилюють видільну функцію нирок, знижують схильність до спазмів судин.
Джерелом магнію і калію для організму можуть бути: чорнослив, гарбуз, абрикоси, картопля, капуста, шип-шина, банани, хліб з висівками, пшоно, вівсяна крупа, гречана крупа, морква, смородина, петрушка, буряк, листя салату.
Для нормалізації артеріального тиску необхідно додати в раціон продукти, багаті вітаміном С. Він допомагає зміцнити стінки судин. У великій кількості вітамін С є в обліписі, цитрусових, смородині, шипшині та кольорах суданської троянди.
Дотримання цих правил харчування і здоровий спосіб життя допоможуть стабілізувати артеріальний тиск.
Продукти, рекомендовані при захворюваннях серцево-судинної системи
Назначение специфической диеты – один из дополнительных методов лечения. Для каждого вида заболевания есть специально разработанные диеты. Среди рекомендаций – максимально ограничить употребление поваренной соли и уменьшить объем потребленной жидкости. Также следует ограничить потребление продуктов, содержащих холестерин, и веществ, которые могут провоцировать возбуждение сердечно-сосудистой и центральной нервной системы. При этом рацион обогащают калием, кальцием, веществами, которые нормализуют жировой обмен (лецитин, метионин), а также витаминами (особенно А, С, группы В). Блюда готовят без добавления соли. Кулинарная обработка предусматривает отваривание и максимальное измельчение (в протертом виде), жарка крайне не рекомендуется. Кроме того, в случаях осложненного течения заболевания применяют такие специальные диеты:
- диета «Карелл» – назначают теплое молоко в установленных дозах;
- «Калиевая» диета – назначают продукты, богатые калием (курага, изюм, чернослив, картофель, капуста, шиповник, яблоки и т.д.);
- фруктово-овощная диета.
- «Гіпонатрієва» дієта — дозволено вживати молочні продукти, пісні супи, м'ясо і риба (нежирні сорти), крупи, бобові та макаронні вироби, сирі та варені овочі, а також ягоди і фрукти.
- Принципы рационального питания при мочекаменной болезниПринципы рационального питания при мочекаменной болезниПовна версія статті